mesaj eksik çıkmış
Bana göre adalet anlayışını tartışmadan daha önce şuna açıklık getirmeliyiz "adaleti sağlayan her zaman kişlerden ziyade kurumlar olmalıdır",çünkü hiçbir insan kendi türünden daha özel değildir,hepsi hata yapmaya elverişli bir durumdadır..Yoksa tamamen birinin adalet anlayışına dayalı bir sistem olur..bunun sonucunda insanlar önce korkmaya başlarlar ...söz konusu death note oluncada hayatlarını elinde tutan kişiye tapmaya başlarlar ...Korkuları davranışlarını ele geçirdiği anda belki dediğin gibi ortada suç olmaz ama iyi ile kötünün arasındaki çizgide kalkmış olur ...yaşadığımız hayat boyunca hepimizin aklına kötülük gelmiştir ama önemli olan bunu içimizde bastırabilmek ve davranışlarımıza yansıtmamaktır.Zaten irade dediğimiz bu değilmidir?..etraf kötü emellerini bastırıp saklayan iyilerle dolar ve çok kısa bir sürede insanın insana olan güveni ve saygısı yok olur ...
"Kiranın yaptığı yanlıştı" derken söylediğin yanlışları yapanları kayırmaya falan çalışmıyoruz,yanlış düşüncelere kapılma ...
şimdi oldu
Dediğin gibi adaleti tek bir kişinin sağlaması, insaları o kişiye tapılmaya, ondan korkmaya itebilir. Çok doğru, fakat eğer bahsettiğin kurumlar görevleri tam olarak yerine getirebilse böyle bir sorun ortaya çıakr mı ? KIRA ya ihtiyac düşer mi ? ne kadar önlem alırsak alalım dünyada milyarlarca insan var, insanlarla kuruluşun güçleri karşılaştırıldığında çoğu zaman kuruluşlar yetersiz kalır. Günümüzde de
bunu görüyoruz. Adaletin sağlanamadığı( sağlanmadığı demiyorum sağlanamadığı diyorum dikkat edn) yerde kendi adaletimizi uygulamalıyız. Kendi adaletimiz, toplumda "iyi" olarak nitelenmiş insanların mutluluğunu sağlıyorsa, nasıl olursa olsun o bir ADALET'tir. KIRA'nın yaptıklarına bu gözle bakıyorum ve yaptıklarının doğru olduğuna inanıyorum.( tabii yanlışları olacak, tabii yanlış seçimleri de olacak, ne de olsa o da bir insan, onunda kişisel görüşleri olacak ve ona göre hareket edecektir.) Ama böyle bir gücü olupda KIRA gibi hareket etmektense "kötülüğe hizmet etmek" isteyecek insanlar çıkabilirdi. Zaten gördük, Hichigo muydu Yostuba Şirketinin yöneticilerinden biri o gücü kendi çıkarları için kullandı. Bu durumda KIRA'ya teşekkür etmektense onu eleştiriyoruzya anlam veremiyorum.
İyi ile kötü arasındaki çizginin kalktığı konusunda katılmıyorum.Çizginin kalkmasına gerek yok, çünkü çizginin öteki tarafında "kötü" diye tabir ettiğimiz kişiler artık olmayacak !! Açıkcası biz insanlar böyle gözümüz orkmayınca, sıkışmayınca asla iyi yolu bulamayız. Hayatın ne akdar değerli olduğunu yaşayıpda görmeden asla bu savaşlar durmayacak, insanoğlu ne kadar zaman geçerse geçsin değişmeyecek. Herzaman birisi çıkıp gücü elinde tutmak isteyecek, ve savaşlar başlayacak !!Aynı Code Geass'daki gibi, Lelouch vi Britannia insanlara gerçek kötülüğü göstermeseydi savaş devam edecekti, onlara kötülüğü yaşatmasaydı herşey eskisi gibi olacaktı. O yüzden insalara "kötü" olmanın tam olarak ne anlama geldiğini zorla gösterdi ve işte o istediğimixz barış sonunda sağlandı. Belki 100-20 veya daha uzun yıllar sonra tekrar insanlık kendi özüne dönecektir, belki daha uzun sürer. Geçici de olsa mutluluğu yaşamak, her insanın hayalidir. Önemli olan sonuçtur, gerisi teferruattan ibaret.